Bülbülü Öldürmek - Harper Lee Kitap Yorumu


1000kitap profilim : https://1000kitap.com/distopikokur

Artık okuduğum kitapları yorumladığım bir Youtube kanalım var, videolardan haberdar olmak için kanalıma abone olmak isterseniz:
http://bit.ly/alintilarlayasiyorum 

https://www.youtube.com/channel/UCLDoHVW_FSN58EE52V193Ag

BÜLBÜLÜ ÖLDÜRMEK KİTABI İNCELEMESİ

YouTube kitap kanalımda Bülbülü Öldürmek kitabını çizimlerimle yorumladım: https://youtu.be/q93UBZZMgYM

Bülbülü öldürmek günahtır. Çünkü bülbül yaratılışından ötürü bülbüldür, kendisini bülbül olarak seçemez. Onun ızdırari kaderinde zaten bülbül olmak vardır ve bundan dolayı da suçlu olarak gösterilmemelidir.

Bülbül yumurtalarının nasıl romandaki gibi katı ve keskin sınırlarla çevrelendiğini aşağıdaki çizimdeki yuvanın çizgilerinin keskinliği ve karamsarlığı gibi görmenizi istedim aslında. Daha doğmadan bile keskin sınırlarla doğuyoruz. Daha doğmadan bile seçemeyeceğimiz bir şehirde, seçemeyeceğimiz bir tür ve ırk olarak doğuyoruz. Bu da bize doğal olarak bir "suçlanamama" yeteneği vermesi gerekirken, tam tersine her türlü suçlamanın altında kalabiliyoruz.


Çocukların Boo Radley'in evine dokunmayı bile çok zor bir şeymiş gibi görmeleri, öğretmenlerinden itibaren başlayan bir Kuzey-Güney, laik-muhafazakar, gezici-çomar vs. küçümsemeleri ve insanları sınıflandırmaları, yok Cunningham'lar şöyle yok Ewell'lar böyle diye insanların sınıf sınıf ayrılmaları, onların kilisesi beyaz bizim kilisemiz siyah gibi dinde bile ayrımcılığa uğramaları, Atticus Finch'in kendi ailesini yükseklere koyma egosu, elbise konusunda ve kız olma konuları gibi konularda mahalle baskıları gibi konular bir çocuğun gözünden anlatıldığı için bu kitabı değerli bir hale getirmekte.

Aslında bunu şöyle düşünebiliriz; siyah olmadan beyazın anlamı yoktur, Kuzey olmadan da Güney'in anlamı yoktur... Eşitiz işte. Bunu anlamak bu kadar zor olmamalı. Karşıt kavramları değerli hale getiren belki de o karşıt kavramın ta kendisidir, olamaz mı?


Edebi olarak değerlendirecek olursak kitabın dili epey sade fakat vermek istediği mesaj güçlü. Amerika'nın Maycomb adlı küçücük bir mahallesindesiniz. Hayatınızda o mahalleden dışarı çıkmamışsınız ve size "Beyaz kızarsa zenci ölür" diyen insanların zihniyetiyle aynı yerde yaşıyorsunuz.



İşte tam da bu sebeple bu romanın örneklerini bizim ülkemizde de görmek mümkün. Birbirimizi ötekileştiriyoruz. Bir Türk olarak zenci de doğabilirdik fakat Allah bize böyle olmayı uygun gördü. Fakat şimdi de ülkemizde laik-muhafazakar, Atatürkçü-sağcı, ateist-teist-deist, iktidar-muhalefet gibi çok sayıda ötekileştirmeler görüyoruz. Onun için bu kitabı aslında ülkemizle de çok bağdaştırdım. Bu bakımdan Scout kızımızın da romanda dediği gibi bizim ülke için demiş olduğu bir şey var aslında : "Bak ama, Jem, bana kalırsa tek bir tür insan var, insanların hepsi insan."



Bu romanda hayata Tom Robinson olarak gelmiş olmayı düşünmelisiniz. Öyle bir ailede, öyle bir baskıda, hiçbir zaman sizin haklı olmayacağınız gibi görüşler içinde büyüdüğünüzü düşünmelisiniz. Bunun örneklerini şu anki zamanımızda Amerika'da görüyoruz. Artık polisler siyahilerin yollarda bir şey yapmadıklarını görseler bile çekip vuruyorlar adamı. İstedikleri kadar siyahiler buna tepki koysun, beyaz kızarsa zenci ölüyor romanın da dediği gibi.

Ayrıca kitabın 309. sayfasında Bayan Gates'in rol aldığı bir paragraf var : "Burada biz insanlara zulmetmeyiz. Zulüm önyargılı insanlardan kaynaklanır. Ön-yar-gı." Kitabın sadece bu cümleleri bile o kadar mükemmel ve yerinde bir Amerikan kültürü eleştirisidir ki Harper Lee ironik bir dille o mahallede yaşayan insanların önyargısını kendi dedikleriyle çeliştirmeyi başarmış resmen.

Hiç kimsenin dil, din, ırk, renk, milliyet gibi konularda ayrılmaması gerektiğini bir çocuğun gözünden harika bir şekilde anlatmayı başarmış kitaptır.



10 üzerinden 8 verip kırdığım 2 puan kitabın başlarında olan sıkıcılıktan dolayı ve Radleyler'in esas mesajla pek bağlantısının bulunmamasından dolayıdır.

Kitaptan beğendiğim alıntılar:

İstediğin kadar saksağanı vur vurabilirsen ama unutma, bülbülü öldürmek günahtır.
"Tutuklanmaktan mı korktun, yaptığın şeyi kabullenmek zorunda kalmaktan mı?"
"Hayır efem, yapmadığım şeyi kabullenmek zorunda kalmaktan."
"Biliyor musun, Scout? Ben her şeyi çözdüm. Dünyada dört grup insan var. Bizim gibi, komşularımız gibi sıradan insanlar, ormanda yaşayan Cunninghamlar gibi insanlar, bataklıkta yaşayan Ewelllar gibi insanlar, bir de zenciler"...

..."Bak ama, Jem, bana kalırsa tek bir tür insan var. İnsanların hepsi insan."

Eğer buraya kadar okuduysan bil ki seviliyorsun, keyifli okumalar dilerim.

#kitapyorumu #kitapincelemesi

10 yorum

Author
avatar

Eline, diline, yüreğine sağlık. Blog hayırlı olsun:)

Reply
Author
avatar

Çok teşekkür ederim, eksik olma kardeşim. :)

Reply
Author
avatar

Blogunuz bu görsel yapısıyla çok hoş olmuş. Daha önce bu şekilde temalaştıran bir tasarım hiç görmedim. Tebrikler gerçekten. Kitaplarınız ve Hayal Dünyanızın birleşimlerinden umarım daha çok görebiliriz. Başarılar çok !

Reply
Author
avatar

Çok teşekkürler, tema gerçekten de benim istediklerime uyuyordu. Çok sağolun, eksik olmayın!

Reply
Author
avatar

Karakter analizide yapsaydiniz

Reply
Author
avatar

Haklısınız aslında fakat kitabın içeriğine pek girmeden inceleme yapmayı tercih ediyorum, özet gibi olmasın diye.

Reply
Author
avatar

Bu ne kadar güzel bir blog. Sizin gibi değerli insanlara sevgilerimi yolluyorum

Reply
Author
avatar

Çok teşekkür ederim, benden de size sevgiler olsun.

Reply
Author
avatar

Bu çalışmaların daim olmasını diliyorum, çok hoş...

Reply
Author
avatar

Kalemine sağlık kardeşim👌

Reply